A Magyar Hospice Alapítvány Méltóság mezeje programjának keretében 2011. április 15-én harmadik alkalommal rendezték meg Debrecenben a Nárcisz futófesztivált, ahol a résztvevők támogatásukat fejezhették ki az elesett, beteg emberek iránt. A futófesztivál három évvel ezelőtt indult el Debrecenben, s idén az Európai Önkéntesség Éve egyik kiemelt rendezvénye lett Magyarországon. A szervezők szeretnék, ha a beteg, elesett emberekért, az emberi méltóságért vállalt futás során a Méltóság mezeje program résztvevői és támogatói együttérzésükkel, részvételükkel erőt adnának az időseknek, a gyógyíthatatlan betegeknek. A nárcisz szerte a világon a rákbetegeket, rákban haldoklókat gondozó szervezetek gyakori szimbóluma; az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a kifejezője.

Támogatásukat kifejezve sárga pólóban együtt futottak a gyerekekkel ismert debreceni közéleti személyiségek, sportolók és a Sportiskola számos sport-szakágának diákjai is. A megnyitón részt vettek többek között Debrecen város alpolgármesterei, a Magyar Hospice Alapítvány Méltóság mezeje programjának debreceni vezetője, Fábián György, a Debreceni Egyetem rektora, valamint Risztov Éva Európa-bajnok úszónő is.

A nagyon erősen fújó szél ellenére mi izgatottan vártuk az eseményt. Mikor megérkeztünk hatalmas tömeg fogadott minket. Csodálkozva vettük észre, hogy a korhatár a kis óvódásoktól egészen a nyugdíjas embertársainkig terjedt. Megható látvány volt az éppen most cseperedő gyerekeket végignézni, ahogyan lefutják a 2,8km-es távolságot a „nagyokkal”, úgy, hogy teljes tudatában voltak a futás céljával, azzal, hogy az emberi méltóságért és a betegekért teszik mindezt. A közös futást egy közös bemelegítés előzte meg, aminek szintén rettentő jó hangulata volt. A szervezők minden résztvevőt egy kis ajándékkal leptek meg a futás végén. Örülünk, hogy részt vehettünk ezen az eseményen. Nagyon élveztük. Résztvevő diákok: Berke Fruzsina, Danka György Richárd, Dienes Zoltán, Erdélyi Kitti, Fegyver Anna Bíborka, Heim Péter, Jakab Gergő, Jelinek Joakim, Nagy Henriett és Pauluk Pál.

Bundi Noémi
12. h osztályos tanuló
2011