Április 5-én reggel, 8 órakor indultunk autóbusszal a Gulyás Pál Kollégium elől. Miskolcon felvettük idegenvezetőnket, Jolánta nénit, aki sok érdekes dolgot mesélt Lengyelországról és a lengyel szokásokról. Utunk Szlovákián és a Magas-Tátrán át vezetett, ami ámulatba ejtő volt. Este 6 óra körül értünk a szállásunkra, Krakkóba. Még érkezésünk napján, este városnézésre indultunk. Megnéztük a kivilágított Wawelt és sétáltunk a Visztula partján.

A második napunkon meglátogattuk Auschwitzot. Sokunk számára megdöbbentő dolgokat láthattunk itt, mint ahogy Birkenauban is. A munkatáborban tett kirándulásunk után betértünk Wadowicebe. Wadowice Krakkó közelében található város, mely leginkább II. János Pál pápa szülőhelyeként ismert. Itt megnéztük a bazilikát és a pápa szülőhelyét. Délután megtekintettük a Wieliczkaban található sóbányát, ami Lengyelország legrégebbi sóbányája, ezért felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Itt a bányászok vezettek minket körbe. Láttunk sóból készült szobrokat, és illusztrációkat, képet kaphattunk arról, hogyan zajlott a munka, mikor még a bánya működött. Lehetőségünk nyílt a sót is megkóstolni. Sok érdekes történet fűződik a bányához és ezeket is hallhattuk, és némelyiket illusztrációként is láthattuk. Mivel sokat gyalogoltunk, estére az egész csoport elfáradt.

Harmadik napunkat városnézéssel töltöttük. Reggel 9 órára értünk jött a szállásunkra a helyi idegenvezető, Agneska. Tőle magyar nyelvű tájékoztatást kaptunk. A városnézés keretében megnéztük a Jagello Egyetem főépületét, és a Collegim Maiust. Láttuk a Wawelt, a lengyel királyi palotát és a Waweli- székesegyházat is. Mind a két látványosság az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Sétánk közben híres épületeket is láttunk. A Mária templomot is megtekintettük, de sajnos csak kívülről, mivel a lengyel nép erősen vallásos, és ott már a húsvéti előkészületek folytak. A Mária-templom magasabbik tornyából minden órában trombitaszó hallatszik. Ezt sikerült meghallgatnunk. Utunk végén megtekintettük a Posztócsarnokot, illetve a Barbacant. Délután szabad program keretében magunk fedezhettük fel a főteret, ahol hatalmas kirakodóvásár volt.

A negyedik napon kora reggel indultunk el Zakopane-ba, ahol az egész csoport számára megdöbbentő módon, nagy pelyhekben esett a hó, majd 10 perc múlva ragyogóan sütött a nap. Megnéztük a sajtpiacot, és sétáltunk a város főterén. Ezután célba vettük Magyarországot. Útközben megebédeltünk Szlovákiában és meg sem álltunk hazáig. Este 7 óra körül értünk Debrecenbe.

Véleményem szerint nagyszerű kirándulás volt. Sok érdekes és látványos dologgal találkoztunk, és utunk remek alkalom volt a lengyel kultúra megismerésére.

Bodó Bettina
10. h osztályos tanuló
2011